Želim kupiti nekretninu u Hrvatskoj, a njemački sam državaljanin. Što mi je činiti?

Želim kupiti nekretninu u Hrvatskoj, a njemački sam državaljanin. Što mi je činiti?

Mogu li kupiti nekretninu u Hrvatskoj? Kakva je procedura? Zadovoljstvo nam je istaknuti kako je odgovor na postavljeno pitanje pozitivan. DA.

Njemački državljani mogu stjecati vlasništvo na nekretninama u Republici Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani. Dakle, slobodno možete odabrati idealnu nekretninu za Vas bila ta nekretnina u Dalmaciji, Istri ili kontinentalnoj Hrvatskoj. Međutim kako to uvijek biva ima onaj 'ali'. Strani državljani ne mogu stjecati vlasništvo nekretnina koje su poljoprivredno zemljište ili nekretnina koje se nalaze u zaštićenim područjima prirode kao što su parkovi prirode, nacionalni parkovi i sl. To za nas nije toliko važno obzirom da su njemački državljani uglavnom zainteresirani za kupnju kuća, stanova, građevinskih zemljišta i vikendica kako u Dalmaciji tako i šire. Sad kad smo utvrdili da možete steći vlasništvo na nekretninama u Republici Hrvatskoj, slijedeći korak je procedura kako od ideje doći do konačnog rezultata- vlasništva nad nekretninom.

Prvi korak je jednostavan. Obratite se nama! Iznesite svoje ideje, želje, zahtjeve kako bismo vam što uspješnije ponudili nekretninu iz naše ponude kojom ćete zasigurno biti zadovoljni jer ćete dobiti točno onakvu nekretninu kakvu ste zamišljali. Naša misao vodilja je vaše zadovoljstvo. To je ono što nas motivira da što jače upregnemo svoje snage kako bismo vam ponudili točno ono što tražite.

Vama savjetujemo da razmislite što želite, kakve su vaše ambicije, te da razmotrite visinu buđeta s kojim raspolažete. To će nam zasigurno biti od velike pomoći u potrazi za savršenom nekretninom.

Dalje smo mi na potezu. Ponuditi ćemo vam nekretnine iz naše ponude koje najbolje zadovoljavaju postavljene uvjete, ono što vi želite i zahtijevate. Omogućiti ćemo Vam obilazak nekretnina za koje se zainteresirate, dogovoriti razgledavanje i razgovor sa vlasnicima, pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, raspitati se o svemu što vas bude interesiralo, kao i puno više od toga. Stojimo vam na raspolaganju bez obzira na doba dana, ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica slobodno nas kontaktirajte.

Naša ponuda se redovito ažurira stoga ćemo vam također ponuditi i neke nove nekretnine ukoliko vam se one više svide, slati vam naše prijedloge i zajednički razmatrati moguće scenarije oko nekretnine koja vas interesira.

Kad nađete ono što ste tražili, vašu idealnu nekretninu potrebno je dati određenu ponudu. Ponuda ne obvezuje, jednako kao niti pregovori te se stalno može korigirati. Kad se odlučite i date određenu ponudu za kupnju nekretnine, kontaktirati ćemo prodavatelja odnosno vlasnika nekretnine i obavijestiti ga o vašoj ponudi. Naš je posao da za vas postignemo najbolju moguću cijenu tako da iz pregovora sa vlasnikom izađemo uspješno i na obostrano zadovoljstvo. Pored cijene sa vlasnikom treba dogovoriti i ostale uvjete kupoprodaje kao što su rokovi iseljenja, plaćanje režija, komunalija i sl. Nakon što se oko svega dogovorimo i iskomuniciramo, te prodavatelj prihvati ponudu, ide se ka sastavljanju kupoprodajnog ugovora.

Ugovor o kupoprodaji sastavljaju odvjetnici, a sve u skladu sa uvjetima koje ste dogovorili vi kao kupac sa prodavateljem nekretnine odnosno vlasnikom. Moguće su razne varijante, pa se tako može sklopiti predugovor koji obvezuje na sklapanje glavnog ugovora, a to je ugovor o kupoprodaji nekretnina, ili samo glavni ugovor, te se može ugovoriti kupoprodaja sa kaparom ili pak bez kapare. Sve to uvjetuju samo vaše želje. Na nama je da odvjetnicima dostavimo svu potrebnu dokumentaciju, kao što je vlasnički list, posjedovnicu, teretovnice i sve ostale dokumente koji pripadaju našoj odabranoj nekretnini. Odvjetnici će odraditi svoj dio posla a kroz cijeli proces ćemo vas voditi upravo mi. Stoga se prepustite nama bez brige jer je to naš svakodnevni posao a mi ćemo vas obavještavati o svim novostima kroz postupak.

Ukoliko cijena nekretnine premašuje vaš buđet a vi je svejedno želite kupiti, banka će vam vrlo jednostavno odobriti kredit. Za to je potreban predugovor o kupoprodaji nekretnine kako bi procjenitelji iz banke mogli procijeniti vrijednost nekretnine koju želite kupiti i na kraju krajeva odobriti vam potreban iznos kredita kako bi uspješno kupili vašu savršenu nekretninu.

Dakle, u ovoj fazi je sve spremno za prijenos prava vlasništva sa dosadašnjeg vlasnika prodavatelja na vaše ime, kao kupca. Važno je znati da stječete pravo vlasništva na nekretnini upisom u zemljišnu knjigu. Upis u zemljišnu knjigu vrši se na temelju prijedloga za uknjižbu a temeljem kupoprodajnog ugovora i taj dio procesa je na odvjetnicima, a mi ćemo pratiti stanje u zemljišnoj knjizi te vas obavijestiti o obavljenom upisu. Pored prijedloga odvjetnici vrše i prijavu prometa nekretnina prema poreznoj upravi i sve ostalo što je vezano uz taj dio.

I tako smo korak po korak uspješno došli do našeg cilja-kupnje nekretnine! Kupnja nekretnine u Hrvatskoj nikad nije bila lakša i vi ste postali ponosan vlasnik nekretnine iz vaših snova! Dostaviti ćemo vam svu dokumentaciju, vlasnički list i sve ostalo sa vašim imenom kao dokazom da ste ponosni vlasnik nekretnine.

Čestitamo! A sad je na vama samo da uživate!

DOBRO JE ZNATI:

- kapara se u Republici Hrvatskoj obično ugovara kao 10 % od kupoprodajne cijene

- porez na promet nekretnina u Republici Hrvatskoj iznosi 3 %

- VAT broj od porezne uprave potrebno je pribaviti prije zaključenja pravnog posla

- za zaključenje kupoprodajnog ugovora bit će vam potrebna osobna iskaznica ili putovnica

- Agencijska provizija iznosi 6 % + PDV.

Podijeli