Sve što trebate znati prilikom kupnje stana u Hrvatskoj

Sve što trebate znati prilikom kupnje stana u Hrvatskoj

U procesu ste kupovine stana i želite biti sigurni da je cijeli kupoprodajni proces ispravan. Iz našeg iskustva saželi smo najvažnije stvari koje je dobro znati prilikom kupoprodaje stana.

Prilikom kupovine stana (ovisno dali je stan izgrađen ili je u tijeku gradnja stana ) obratite pažnju na sljedeće:

1. Provjerite tko je investitor, te dali je investitor solventan. Pripazite jer prilikom knjiženja stana na sebe možete doći do problema, ukoliko je pokrenut kakav postupak protiv investitora.

2. Provjerite tko prodaje i posreduje u prodaji?  Poželjno je da vam prodavatelj ustupi na uvid osobnu iskaznicu, dokument gdje je vidljiv OIB, koji usporedite sa zemljišno-knjižnom dokumentacijom. Što se tiče posrednika, provjerite dali je agencija za promet nekretninama licencirana od strane Hrvatske gospodarske komore.

3. Povijest nekretnine. Provjerite dali se mijenjao vlasnik, na koji je način stekao nekretninu, povijest i sl.

4. Financiranje izgradnje nekretnine. Provjerite dali izgradnju financiraju banke ili privatni kapital.

5. Provjerite zemljišne knjige. Posebno obratite pažnju na oznake (plombe) ukoliko postoje kakvi neriješeni postupci koji su u tijeku koji se vode na nekretnini.

6. Hipoteka banke upisana na nekretnini. Provjerite dali je na nekretnini upisana hipoteka banke koja financira granju građevine. U tom slučaju poželjno je da ishodite pismo namjere , brisovno očitovanje.

7. Prilikom uplate novčanih sredstava tijekom kupoprodajnog procesa provjerit kome i na koji račun uplaćujete kupoprodajnu cijenu.

8. Zatražite uvid u međuvlasnički ugovor, te provjerite prava i obveza suvlasnika zgrade.

9. Provjerite dali postoje dugovanja za režije prije primopredaje stana, te isto tako provjerite tko plaća komunalne i ostale priključke.

10. Prilikom ugovaranja pojedinih stavki na kupoprodajnom pred/ugovoru obratite pažnju na ugovornu terminologiju, te sa posebnom pažnjom pročitajte ugovorne odredbe, kao i svrhu, smisao i posljedice ugovornih odredbi.

11. Zatražite uvid u glavni projekt i tehničke karakteristike projekta, te građevinsku, uporabnu dozvolu, vlasnički list i posjedovni list.

12. Prilikom primopredaje stane poželjno je sastaviti pismeni zapisnik te izvršiti primopredaju nekretnine uz svjedoke.

Preporučamo da pažljivo obratite pažnju prilikom kupovine stana na gore spomenute smjernice koje vam uvelike mogu olakšati kupoprodajni proces stana.

Isto tako napominjemo kako unutar navedenih smjernica uvijek se mogu stvoriti različiti scenariji i situacije, te je naša preporuka da se u proces kupovine stana ipak ne upuštate samostalno ukoliko nemate iskustva.

Proelium agencija za nekretnine je licencirana agencija od strane Hrvatske gospodarske komore, posjedujemo stručno znanje i iskustvo koje prosječan kupac teško da vlada cjelokupnom materijom i praksom trgovanja nekretninama. Za sva daljnja pitanja stojimo na raspolaganju te nas možete kontaktirati putem kontakt obrasca na: https://www.proelium.hr/kontakt 

Podijeli