Kada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine u Hrvatskoj?

Kada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine u Hrvatskoj?

Svatko tko želi kupiti nekretninu pita se kad je pravi trenutak za kupnju. Osim budžeta kojim kupac raspolaže jako je bitna općenita situacija na tržištu nekretnina.

Kupci bi se prije kupovine trebali raspitati kada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine. Povoljna situacija za kupnju nekretnine ovisi o mnogobrojnim faktorima, a jedan od važnijih su državne mjere subvencioniranja kod kupnje nekretnina te variranje porasta odnosno pada cijena nekretnina.

Obzirom na trenutnu situaciju mnogo je onih koji odgađaju kupnju nekretnine konkretno stana, a sve zbog natječaja za subvencioniranje stambenih kredita sukladno Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, koji se predviđa za rujan ove godine. Naime, temeljem navedenog zakona svima koji su kupili stan nakon njegova donošenja, subvencionirana je rata stambenog kredita i to u iznosu polovice mjesečne rate kredita. Subvencije su se u prva dva navrata dogovarale na čak četiri godine, a država će u ovom trećem navratu subvencije isplaćivati na rok od pet godina. Iako su državne subvencije zaista korak naprijed, treba imati na umu da su vlasnici odnosno prodavatelji nekretnina iskoristili trenutak te podigli cijene nekretnina koje prodaju. Time su na neki način poništile onu pogodnost koje subvencije sa sobom donose. Tržišna konkurencija diktira cijene nekretnina pa ljestvice lete doista visoko. Tako je visina cijena nekretnina u Hrvatskoj porasla toliko da je prošlu godinu bila na samom vrhu po cijenama nekretnina u Europskoj uniji. Da cijene nekretnina vrtoglavo rastu govore i podaci Državnog zavoda za statistiku koji je objavio da su cijene četvornog metra u Hrvatskoj u drugoj polovici 2018. godine porasle za 10,4 % odnosno na 10.863 kune.

Temeljem prijedloga za  izmjenu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita sada se subvencije odnose na pojam kućanstvo što znači da se odnose kako na obitelji tako i na bilo koju drugu zajednicu osoba koje žive u zajedničkom kućanstvu i zajedno podmiruju troškove života kao što su režije i sl.

Navedenim prijedlogom ostaje se kod ranijeg zakonskog produljenja subvencija za dodatne dvije godine po svakom djetetu koje se rodi dok traje subvencija. Dakle, ako je obitelj imala jedno dijete u trenutku ostvarenja prava na subvenciju pa u roku trajanja subvencije dobije još jedno ili više djece, za svako dijete se subvencija produljuje za dvije godine, dakle sa pet na sedam godina, devet itd.

Do povećanja cijena po metru kvadratnom došlo je i kod kupnja oranica, odnosno poljoprivrednog zemljišta. Tako će oni koji se odluče za kupnju oranice sada morati izdvojiti malo veću svotu obzirom da iz statističkih podataka proizlazi da je u 2018. godini prosječna cijena kupljenih livada iznosila 12.680 kuna što je 450 kuna više nego u prethodnoj godini, a pašnjaka 13.179 kuna što je 789 kuna više nego u godini ranije.

Hoće li se trend porasta cijena nekretnina nastaviti i koliko dugo će trajati, to ćemo tek vidjeti, ali jedno je sigurno-pravi trenutak za kupnju nekretnine je uvijek onaj koji je najpovoljniji za kupca. Detaljnim informiranjem o stanju na tržištu nekretnina, korištenjem državnih mjera za subvencioniranje kredita te korištenjem usluga agencija za posredovanje u prometu nekretninama u odabiru prave nekretnine i trenutka za njezinu kupnju zasigurno nećete pogriješiti.

Naši agenti su informirani o svim najnovijim mjerama i izmjenama zakona, natječajima i aktualnim subvencijama, stoga nam se slobodno obratite sa svim pitanjima i nedoumicama.

Podijeli